Att ställa ut

Här i Sverige har  Basset Hound blivit  BIS -1 på Skk-utställningar,det är:


Amch,Norduch,Nordv-81 Tal-E-Ho´s Top Choice        (1981)


Norduch,Nv-89,Intu(v)ch,Sv-90 Alandia´s Forever-My-Friend   (1989)
Norduch ,Sv-96,Sv-98 Swede Sun´s Cedric    (1999)

 

Sv-00-01,Nv--99-00-01 Norduch,Luxch,Finuch,Schwch

Swede Sun´s Klara   2 gånger

Hur går en utställning till ! 

En sammanställning av Ann-Britt Fernström

 

Har du tänkt ställa ut din Basset någon gång, men inte vetat hur det går till?  Eller har du kanske ställt ut din Basset redan, men förstår ingenting ändå?

Har verkligen utställningar något vettigt syfte? Det kan faktiskt vara väldigt roligt att ställa ut sin basset och man träffar människor med samma intresse.

För uppfödaren är det väldigt viktigt  att visa upp sina basset hounds, för att visa vad man åstadkommit med sitt avelsarbete.

Hundutställningar finns i alla länder och på alla nivåer, såväl lokala (inofficiella) som internationella (officiella)

Här skall jag försöka ge lite information om hur det går till.

Det viktigaste är att du tränar din basset hemma först i lugn och ro, få hunden att stå stilla korta stunder ge mycket beröm när den gör som du vill.

När den lärt sig att stå stilla längre stunder kan du börja med att flytta frambenen så att de står parallellt, lyft upp fronten och ställ försiktigt ner tassarna i marken nu skall tassarna vara lite underställda fronten om den står perfekt, ibland måste man kanske "justera" tassarna lite, träna detta många gånger under mycket beröm efter ett tag vet den vad det handlar om.

När din basset kan detta så börja med att flytta bakbenen, antingen ett i taget eller båda på en gång så att de står parallellt, ser din basset högre ut i bak flyttar du isär bakbenen så att ryggen ser rak ut.

Om din basset inte håller upp svansen själv, så håller du upp den med den ena handen och samtidigt håller du upp huvudet med den andra .

Träna din basset många gånger, men bara korta stunder till att börja med, glöm inte att ge massor beröm när den gör som du vill.
                     

När du tränar kan du antingen ge kommandot "stå" eller "stå fint", använd sedan samma kommando på utställningen.


           
                 

Du skall också träna din basset till att gå fint på din vänstra sida i snabb trav,om den galopperar säger du Nej och saktar farten tills den travar sakta då ökar du farten igen, om den återigen galopperar är det bara att göra om samma sak, till slut förstår den vad du vill.

När din basset kan stå stilla längre stunder kan du träna den på olika ställen, när ni är ute och går, på ställen där det är mycket folk och störningar (för det är det på utställningarna!) ja, överallt kan du träna den, det är bara bra. 

                 

Att tänka på :

Före utställningen skall din basset badas, helst 4-5 dagar innan så att pälsen hinner "sätta" sig, om din basset inte är smutsig räcker det med att torka av den ordentligt med en fuktig trasa, glöm inte öronen.

Skicka in anmälan i god tid, det står alltid sista betaldag på utställningsannonsen.

Du får sedan ett PM där det står vilken tid veterinärbesiktningen är, (var ute i god tid) och en nummerlapp samt hur många det är i din ras.

Klassindelning:

Hundar som deltar i utställningar klassindelas. Hundarna  delas upp , kön och därefter i ålder. Det är alltid hanarna först och därefter kommer tikarna.

Man tävlar i valpklass (inoffficiellt), juniorklass, öppen klass, championklass och veteranklass för hundar som är äldre än sju år.

Du skall ta med följande saker, vaccinationsintyg, nummerlappen, nummerlappshållare (eller en säkerhetsnål), hundens filt eller allra helst bur, vattenskål, vatten och ett utställningskoppel (finns att köpa på dom flesta utställningar).

När du kommer till utställningen visar du först upp vaccinationspappret, därefter är det veterinärbesiktning (ibland bara stickprov), du köper en utställningskatalog och söker upp den ring där din ras skall bedömas.

(Om du inte vill visa din basset själv, så kan du fråga någon av bassetägarna om dom vill hjälpa till, det finns alltid någon som ställer upp.)

Håll reda på ditt startnummer så att du inte missar bedömningen. En ringsekreterare ropar upp ditt nummer när det är dags.

Du visar upp din basset tillsammans med dom andra deltagarna som går i samma klass , därefter följer en individuell bedömning.

När det är din tur ställer du upp din basset snyggt framför domaren så han/hon får en chans att känna igenom din hund och titta på tänderna.

Efter det får du gå ett varv inne i ringen där din basset skall trava fort utan att galoppera, varefter du ställer upp din basset snyggt framför domarbåset så domaren kan se din basset när han skriver kritiken.

Sedan får du kanske ett rött band (1:a pris) vilket visar att din basset skall fortsätta bedömningen ihop med dom andra, kanske får du ett blått band (2:a pris) eller ett gult (3:dje pris) och kritiken i handen och undrar "vad är detta"?

Det är att domaren inte var riktigt nöjd med din basset och du får lämna ringen och inte vara med längre.

Men bli inte ledsen för det, detta händer alla förr eller senare, även den bästa uppfödaren har också fått tvåor eller lägre valörer.

Om du får en 1:a tävlar du vidare om CK i din klass.

Alla hundar som får CK (championkvalitet) tävlar sedan vidare om bästa hane respektive bästa tik.

Därefter möts bästa hane och bästa tik, den som vinner blir Bir (Bäst i rasen) och den andra Bim (bäst i motsatt kön), därefter går Bir -hunden vidare till tävlingen om Big (Bäst-i-gruppen).

De fyra bästa hundarna i gruppen placeras och vinnande hund tilldelas Bäst-i-Gruppen (Big). Därefter tävlar Big-vinnarna mot varandra i Best-in-show, BIS.

Den hund som vinner här tyckte domarna var den vackraste hunden på utställningen.

Ibland vill kanske uppfödaren att du skall vara med i avels eller uppfödargrupper, det går till ungefär på samma sätt. Ni ställer upp er framför domaren som ger en kritik, vinner ni uppfödar eller avelsgruppen

skall ni vidare till stora ringen för att visas i Bis finalen.


KOM-I-HÅG-LISTA

*Nummerlapp

*Vaccinationsintyg

*Klämma för nummerlappen

*Utrustning för pälsvård

*Filt eller bur

*Vattenskål

*Mat och matskål

*Uppvisningskoppel

*Ett gott humör

GLÖM INTE ATT DET ÄR SAMMA BASSET DU ÅKER HEM MED , SOM DU KOM DIT MED , OAVSETT VAD DOMAREN TYCKER.


Prisbeteckningar

Band & Kokarder   Utmärkelser betecknas med band eller kokard i olika färger enligt följande:

1:a pris rött band

2:a pris   blått band

3:e pris   gult band

Kan ej prisbelönas

Inget pris (0)

Hederspris  lila band

Certifikat (Cert)  blå/gult band  rosa band eller rosa/lila band

Certifikatkvalitet (CK)

Championatrött/grönt band och kokard


Bäst i rasenBIR    röd/vit kokard

Bäst i motsatt kön BIMblå/vit kokard

BIS-1

BIS-2

BIS-3

BIS-4Tryck för att se videon

Eva Petterson

info@bassethound.se


.