Köpa valp

När valpen kommer hem!      


Innan du hämtar hem din bassetvalp är det bra om du har ordnat en liggplats åt den på ett lugnt och dragfritt ställe , helst på ett ställe där det inte är mycket spring , men heller inte isolerat från familjen.   


Här skall valpen känna sig absolut trygg , när den är på sin liggplats är det viktigt att den får vara ifred.   Valpen skall ha en matskål och en vattenskål , helst i keramik som står stadigt. 

Matskålen skall diskas efter varje måltid , en valpmage är känslig för bakterier.   


Ett halsband och koppel behöver du, tänk på att en bassetvalp växer fort , så köp gärna ett lite större halsband den växer snart i det , läderkoppel är det bästa , köp ett ordentligt på en gång så har du det länge.   


Klotång skall du också ha ,det är viktigt att du från början lär din valp att det inte är farligt att klippa klorna , klipp bara yttersta toppen i början och gör det en gång i veckan , det tjänar du på när din basset är vuxen.   


En borste bör du ha till din valp , vänj den vid att bli borstad , den kommer att tycka det är skönt och man får i gång blodcirkulationen.   


Leksaker vill du säkert köpa , men tänk på att en valp gärna tuggar sönder saker så satsa på leksaker som håller t.e.x garnknut , rejäl boll av läder (stor som den inte kan svälja) , aktiveringsbollen .   


När det gäller ben så köp ett bitben, det kan inte flisa sig och din valp har att göra långa stunder med det.   


När du har ordnat allt så är det säkert dags att åka och hämta din bassetvalp , helst skall ni vara två , så någon kan ha valpen i knät när ni åker hem , det är en stor upplevelse för en liten valp att åka bil och lämna sina syskon och mamma.   


Sätt INTE din valp i bakre utrymmet om du har en kombi , det kan bli en skräckupplevelse för livet.   


Märker du att din hund börjar dregla eller må illa skall du stanna och ta ut den en stund i friska luften.   


När ni har kommit hem är det viktigt att valpen får undersöka sitt nya hem i lugn och ro , tvinga er inte på den , tala med mjuk röst till den och gör absolut inga häftiga rörelser , den kan bli skrämd för all framtid.   


Dom första två veckorna tycker jag att man skall vara hemma med valpen så den får bekanta sig ordentligt med familjemedlemmarna , var också noga med att inte ha för mycket besök under den här tiden , valpen måste få anpassa sig i lugn och ro.   


Du har säkert fått med en lista på vad valpen är van att äta , har du tänkt byta foder så vänta tills valpen är ordentligt hemmastadd och byt sedan successivt ut fodret under en treveckorsperiod så magen hinner vänja sig.   


Din valp är inte rumsren när du hämtar den , det måste du förstå , men om man tränar den ordentligt med att ta ut den varje gång den har ätit , sovit eller lekt så kommer den så småningom att säga ifrån.   


Skäll INTE på den om den gör ifrån sig inne , ta bara med valpen ut , ta den till samma plats hela tiden och beröm den när den kissar eller bajsar ute.   


Första natten kommer din valp säkert att vara orolig och gnälla , det är normalt , tänk dig själv en helt ny situation och ingen mamma att ligga hos , låt valpen ha sin plats nedanför din säng så du kan prata  lugnande med den och nå den med handen.   


Vill du inte att din hund som vuxen skall ligga i sängar och soffor så vänj den inte vid det när den är valp , det den inte skall få göra som vuxen skall den inte heller göra som valp , du måste vara konsekvent.   


Bor du i ett hus med mycket trappor , skall du bära din valp upp och ner , deras små ben är mycket ömtåliga.   


Vänj valpen redan från början med att vara själv korta stunder , det räcker med att du i början går utanför dörren , väntar en liten stund , och går in igen.   


Har valpen varit tyst denna lilla stund , ge den beröm och ev. en godisbit.   


Öka sedan successivt stunderna utanför dörren.   


Många valpägare gör fel när dom får hem sin valp , dom låter den vara med hela tiden i början , gör man det kan det vara svårt att lämna den ensam , så börja med att träna tidigt.   


Om valpen gnyr när du lämnar den i början , så gå inte in förrän den är tyst , går du in när den gnyr har den lärt sig att du kommer , då kommer den att fortsätta med det.   


Visa valpen från början att det är du som bestämmer , inte genom att vara hård utan konsekvent , låt inte valpen bita i dina händer eller att morra när du tar något ifrån den.   


Lär även valpen att bli avtorkad när ni kommer in , även om det är torrt ute , det har du stor nytta av när det blir regnigt och blött.   


Lär även din basset vanlig vardagsdressyr , har du haft basset förut så vet du hur viktigt det är med små enkla ord , som nej , kom , sitt ,osv.   


Har du inte haft basset förut skall du veta att en basset är en envis ras så man måste hela tiden vara envisare än dom.   


Nu finns det faktiskt en del basset som är väldigt lättlärda , har du en sådan så ta vara på det och gå gärna en lydnadskurs , både du och din basset kommer att tycka det är jättekul.



När du hämtar din valp från uppfödaren skall du ha fått med följande saker:   


Stamtavla   


Vaccinationsdokument   


Köpeavtal ev. fodervärdsavtal   


information om rasen   


information om bassethälta   


Har du några frågor om din basset efter att du hämtat den , så ta kontakt med uppfödaren , det är deras skyldighet att svara på frågor.   


Om du av någon anledning inte kan ha din basset kvar så ta ALLTID kontakt med uppfödaren.   


Lycka till med din Basset.



Eva Petterson

info@bassethound.se


.