Wobbler hos hund

Wobbler är ärftigt.

- Woobler-individ skall ej användas i avel

- Syskon till Woobler-individ skall ej användas till avel.

Uppfödarna måste vara restriktiva för att nå resultat i bekämpningen av Wobbler.


Wobbler syndrom hos hundar

cervikal spondylomyelopathy hos hundar

Cervikal spondylomyelopathy (CSM), eller wobbler syndrom, är en sjukdom av den cervikala ryggraden (vid halsen) som ofta ses i stora och jätte-hundar. CSM kännetecknas av kompression av ryggmärgen och / eller nervrötter, vilket leder till neurologiska tecken och / eller nacksmärta. Termen wobbler syndrom används för att beskriva den karakteristiska vacklande gången som drabbade hundar har.

Intervertebral disk glidning och / eller beniga missbildning i ryggradskanalen (beniga kanalen omger den mjuka ryggmärgen) kan orsaka spinal kompression. Disk tillhörande spinal kompression är oftast ses hos hundar äldre än tre år.

Vertebral missbildning (benig tillhörande kompression) ses oftast  hos gigantiska hundar, vanligtvis unga vuxna hundar som är mindre än tre år. Missbildning kan komprimera ryggmärgen från toppen och botten, från toppen och sidorna, eller bara från sidorna. Dynamisk ryggmärgskompression (kompression som förändras med olika positioner i halsryggen) sker alltid med någon typ av kompression.

Raser som verkar vara predisponerade för detta tillstånd är Doberman, Rottweilers, Grand Danois, Irländsk varghund, och Basset Hound.

Symtom och typer

Konstigt, vinglig gång

Nacksmärta, stelhet

Svaghet

Vid kort promenad, spastisk med en flytande utseende eller mycket svag i frambenen

Kan inte gå - helt eller delvis förlamning

Muskel förlust nära axlarna

Slitna eller repig tånaglar från promenader

Ökad tillväxt av alla fyra extremiteter

Svårt att komma upp från liggande ställning

Orsaker

Näring i vissa fall – för mycket protein, kalcium, och kalorier kan vara en orsak.

Snabb tillväxt misstänks i stora hundraser

Diagnos

Tillsammans med de vanliga medicinska tester, som inkluderar en profil blod kemisk, en komplett blodstatus, en urinanalys och en elektrolyt panel för att utesluta andra sjukdomar, din veterinär kommer att göra en grundlig historia av din hunds hälsa, symtomdebut, och eventuella incidenter som kan ha föregått detta villkor, såsom trauman i ryggen eller eventuella tidigare sjukdomar. All information so du har på din hunds genetiska bakgrund kan vara till hjälp också.

Wobbler syndrom diagnostiseras genom visualisering. Röntgen, myelographs, datortomografi (CT) och magnetisk resonanstomografi (MRT) gör din veterinär för att se ryggraden och kotor. Röntgen bör användas främst för att utesluta sjukdomar medan myelographs, CT och MRT används för att visualisera kompression av ryggmärgen. Sjukdomar måste uteslutas om en differentialdiagnos innefattar diskospondylitis, neoplasi, och inflammatoriska ryggmärgen sjukdomar. Resultaten av cerebrospinalvätskan (CSF) Analysen bör precisera ursprunget av symptomen.

Behandling

Behandlingen beror på placeringen av spinal kompression och svårighetsgraden av problemet. Om kirurgisk behandling inte väljs, kan behandling ges på ett polikliniskt. Hundar som inte kan gå ska hållas på en mjuk hundsäng och bör observeras noggrant och byta sida var fjärde timme för att förhindra att utveckla liggsår.

Urinblåsan kateterisering kan användas för att hundarna skall vila och inte behöva gå ut för att kissa. Din veterinär kommer att instruera dig hur man gör detta förfarande ordentligt, med betoning på sterilitet för att förhindra urinvägsinfektioner. Medicinskt behandlade hundar behöver oftast ha sin aktivitet begränsad under minst två månader. Kirurgi ger ofta den bästa chansen att förbättra (80 procent), men det finns en liten risk för betydande komplikationer associerade med cervikal kirurgiska procedurer.

Hundar som har opererats bör begränsad röresefrihet 2-3 månader postoperativt för att ben fixation (vidhäftning och facklig) på platsen för kirurgi. Sjukgymnastik är viktigt för postoperativa hundar för att undvika muskel förlust, atrofi, fusion av ben, och att påskynda återhämtningen. Din veterinär kommer att ställa in terapisessioner för din hund inom kliniken.

Ledning

För att skydda din hund från ytterligare skada, tillåt inte hopp eller spring i minst två till tre månader efter behandling. Body selar bör användas i stället för hals kragar, eftersom hals- kragar kan skada din hunds redan komprimerade spinal struktur. Kost kan också behöva justeras. Skära ned på protein, kalcium och mycket kalorier.

Din veterinär kommer att schemalägga följa upp neurologiska utvärderingar som behövs för ditt husdjur. Om symtomen på wobbler syndrom fortfarande föreligger, ring din veterinär omedelbart.


Denna sida startade 2000

Webbmaster Eva Petterson

Sidan är även programerad för att passa för mobil och surfplatta

Eva Petterson

info@bassethound.se


.